Στοιχείο: Ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Δ.[ + ]
Στοιχείο: Ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Δ. Ευρώπης του 16ου αι. Ανήκε σε σεβαστή οικογένεια του Ηρακλείου -σε έγγραφο του 1574 ο πατέρας του αναφέρεται ως spettabile- όπου γεννήθηκε (1541), εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του και έλαβε πιθανότατα, παράλληλα, σοβαρή ουμανιστική μόρφωση, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές και υπογραφές των έργων του καθώς και η πλούσια σε αρχαίους συγγραφείς βιβλιοθήκη του. Πρέπει από νωρίς να διέπρεψε ως καλλιτέχνης, γιατί ήδη το 1563 σε ηλικία 22 ετών αποκαλείται maestro. Εδώ θα μας απασχολήσει μόνο η περίοδος της ζωής του στην Κρήτη και η εκεί παραγωγή του, στο διάστημα που εργαζόταν ως κρητικός αγιογράφος (έως τό 1567). Η παραγωγή του στη Βενετία, στη Ρώμη (μετά το 1570) και στην Ισπανία (μετά το 1577) δεν ανήκει πια στην ελληνική τέχνη, όσο κι άν πολλά στοιχεία της μεταγενέστερης ζωγραφικής του φανερώνουν ότι η θητεία του στην κρητική ζωγραφική δεν ήταν άσχετη με τις καλλιτεχνικές του αντιλήψεις και πρακτικές. Τα αρχειακά στοιχεία για την πρώτη αυτή περίοδο δεν είναι πολλά. Η χρονολογία για τον τόπο και το χρόνο της γέννησής του συνάγεται από καταθέσεις του σε δικαστήριο στην Ισπανία. Πλουσιότερες αρχειακές πληροφορίες υπάρχουν για τον αδελφό του Μανούσο, επιχειρηματία στο Ηράκλειο, τυχοδιωκτικής μάλλον φύσης, και φωτίζουν έμμεσα τις περιστάσεις της ζωής του Δομήνικου στην Κρήτη. Στο αρχειακό υλικό βρίσκεται έγγραφο του 1563 με εντολή του δούκα της Κρήτης να μην ενοχλούν ορισμένοι τον Μανούσο και το maestro Δομήνικο το 1566 μιά υπογραφή του Θεοτοκόπουλου ως μάρτυρα στο Ηράκλειο: μαϊστρο Μένεγος Θεοτοκόπουλος σγουράφος, και σε έγγραφο του Δεκεμβρίου 1566 μιά άδεια από τις βενετικές αρχές να βάλει ο τελευταίος σε κλήρο (δημοπρασία) μιά εικόνα του Πάθους του Χριστού, αφού προηγουμένως εκτιμηθεί απότους ζωγράφους Γεώργιο Κλόντζα* και έναν άγνωστο από αλλού παπα-Ιωάννη de Frossega. Στον Δομήνικο και τον αδελφό του αναφέρεται επίσης έγγραφο του Ιουλίου του 1567 σχετικό με τις σχέσεις τους με την Αδελφότητα των ζωγράφων, της οποίας πρέπει ο Δομήνικος να ήταν μέλος. Η πρώτη αρχειακή μνεία της παρουσίας του στη Βενετία είναι της 18ης Αυγούστου 1568. Τότε ο Δομήνικος στέλνει σχέδια και υλικά στο γνωστό χαρτογράφο Γεώργιο Σίδερο, επιλεγόμενο Καλαποδά*, στο Ηράκλειο. Στα Αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας δεν έχουν βρεθεί σημάδια της παρουσίας του Δομήνικου στην πόλη αυτή. Τα έργα που θεωρούμε ότι έγιναν στην Κρήτη φανερώνουν ότι ο Δομήνικος, πριν φύγει από το Ηράκλειο, ήξερε να ζωγραφίζει και κατά τους δύο τρόπους, ελληνικά και ιταλικά (εικ. 2,3,4), ικανότητα που χαρακτήριζε και άλλους κρητικούς ζωγράφους της εποχής του, και ήξερε επίσης να συνδυάζει τους δύο αυτούς τρόπους στα άλλα του έργα.
[ - ]
Τύπος :
Έργο τέχνης
Τίτλος Έρευνας:
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Αρχείου για τους Έλληνες Ζωγράφους μετά την Άλωση (1450-1830), που περιλαμβάνει τα βιογραφικά τους στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων τους, φορητών εικόνων και τοιχογραφιών, των οποίων δεν έχει γίνει καμία συστηματική καταγραφή στην Ελλάδα.
Notes: One of the 16th century Western Europe's most important painters. He belonged to a respectable family of Irakleion -in a 1574 document his father is mentioned as spettabile- where he was born (1541), trained in the art of painting and most probably also r
Description: Irakleio
Description: Irakleio
Type:
Work of art
Research Title:
The programme aims to build up an archive of Greek painters after the fall of Constantinople (1450-1830), with biographical details and an index of their works, whether portable icons or church frescoes. A systematic record of artists and their paintings for this period has not been attempted in Greece before.
Research Center:
Institute Of Neohellenic Research/ National Hellenic Research Foundation
The PANDEKTIS digitalization and online dissemination through www.ekt.gr/pandektis has been developed by the Greek National Documentation Centre (EKT).
The project 'PANDEKTIS - A Digital Thesaurus of Primary Sources for Greek History and Culture' is developed by the National Hellenic Research Foundation under the framework 'Digital Greece' (
www.psifiakiellada.gr) and is co-financed at 75% by the European Union - European Regional Development Fund and at 25% by the Greek Public Domain (Operational Program for IS - OPIS, 3rd CSF 2000-2006).