Ioannis Komninos
[Γενική άποψη του Αγίου Όρους]
Άθως
1701, 1701
Τεχνική: Χαραγμένος
Κατηγορία: Θρησκευτικός Χάρτης
Διαστάσεις: 85X195mm, 85X133
The British Library (868 d. 9), Λονδίνο
Library of the Romanian Sciences Academy
ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΟΝ ΤοΟ αγίου όρους ΤΟΥΑΘΩΝΟΣ. Συγγραφέν μέν καί Τυπωθέν, \'Επί της γαληνότατης ηγεμονίας ΤοΟ ευσεβέστατου έκΛαμπροτάτου καί υψηλοτάτου Αύθέντου καί ηγεμόνας πάσης Ούγγροβλαχίας Κυρίου Κυρίου Ιωάννου Κωνσταντίνου Βααοα-ρόβα Βοεβόνδα Άφιερωθέν δέ, τφ πανιερωτάτψ Μητροπολίτη Ούγγροβλαχίας Κιιρίψ Κυρίψ θεοδοσίψ Σπουδή καί δαπάνη τοΰ έξσχωτάτου Ίατροϋ Κυρίου \'Ιωάννου τοΰ Κομνηνού. Ίνα δίδω-ται χάρισμα τοις εϋσεβέσι όιά ψυχικήν αυτού σωτηρίαν. Τύποις "Ανθίμου Ιερομόναχου τοϋ έξ \'Ιβηρίας. Έν τη μονή τοϋ Συναγώβου. ,αψα\'.
Η χαλκογραφία απεικονίζει χωριστά, δίπλα το ένα στο άλλο, τις δύο πτυχές της αθωνικής χερσονήσου, με τις ομάδες πύργων των μοναστηριών που διασκορπίζονται στους λόφους και κατεβαίνουν στις παραλίες. Επάνω από κάθε έναν το μοναστήρι είναι γραμμένο με μικρά γράμματα το όνομα του. Δεξια από τη Μεγίστη Λαύρα σε μικροσκοπική αναπαράσταση το θαύμα της Παναγίας με τον Άγιο Αθανάσιο, και απέναντι στη σπηλιά, είναι οι μοναδικές ανθρώπινες μορφές, που απεικονίζονται στη χάραξη. Τα κυπαρίσσια εμφανίζονται στις κορυφογραμμές και άλλα δέντρα είναι διεσπαρμένα αραιά στο τοπίο. Ανωτέρω από τη δυτική πλευρά, ένας ήλιος που δύει και το σημάδι του δυτικού μέρους του Αγίου Όρους στην ανατολική πλευρά, στον κεντρικό ήλιο που ανατέλλει, επίσης το αντίστοιχο σημάδι του ανατολικού μέρους του Άθωνα. Στη θάλασσα υπάρχουν μερικά βάρκες και σκάφη. Η αρκετά απλή και σχηματική σύνθεση έχει χαραχτεί με επιμέλεια και τα μοναστήρια τοποθετούνται στη σωστή κατά προσέγγιση θέση τους.
Η Βάση δεδομένων «Τεκμήρια Ελληνικής Χαρτογραφίας», περιλαμβάνει το έργο ελλήνων σχεδιαστών και εκδοτών χαρτών από τον 15ο αιώνα έως το 1820. Η Βάση περιλαμβάνει χειρόγραφους και έντυπους χάρτες και άτλαντες, καθώς και νησολόγια. Τα έργα αυτά είναι άλλοτε αυτοτελή κι άλλοτε ένθετα σε γεωγραφικές, ιστορικές ή θρησκευτικές εκδόσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην έντυπη διάδοση των έργων των ελλήνων χαρτογράφων. Είναι προϊόν του Ερευνητικού Προγράμματος «Γεωγραφική Παιδεία και Ιστορία της Χαρτογραφίας», με επιστημονικό Υπεύθυνο τον Γιώργο Τόλια, Διευθυντή Ερευνών του ΙΝΕ/ΕΙΕ.
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/ ΕΙΕ
Γιώργος Τόλιας
Χαρτογραφία