Xρυσόβουλλος λόγος του Iσαάκιου B΄Aγγέλου
Chrysobull of Isaac II Angelos
Αρχείο Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου αριθμός 23
Πρωτότυπο. Ίχνη από 22 οριζόντιες διπλώσεις. Aποτελείται από δύο τεμάχια. Kείμενο στο recto. Oρθογραφία. Tονισμός ορθός. Λίγες συντομογραφίες. , Διαστάσεις: 1050 X 424, Ύλη γραφής: Χαρτί, Χρώμα μελάνης: Καστανό. Kιννάβαρη στις λέξεις “λόγου” (στ. 11, 14, 26), “λόγον” (στ. 23), “Aύγουστον” (στ. 27), “τετάρτης” (στ.28), “τετάρτου” (στ. 29), το “legimus” (στ. 30) και την υπογραφή του αυτοκράτορα. , Διατήρηση: καλή: ελαφρώς εξίτηλο και σητόβρωτο κατά τόπους. Έχει εκπέσει τμήμα του άγραφου χαρτιού κάτω από την υπογραφή του αυτοκράτορα,
Έγγραφο, χειρόγραφο
Παλαιογραφικές, αρχειακές και διπλωματικές έρευνες
Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών/ ΕΙΕ
F. Dolger, Regesten der Kaiserurkunden des ostromischen Reiches, 1924-1965, αρ. 1571/ F. Dolger, Die Kaiserurkunden des Johannes-Theologos-Klosters auf Patmos, Byzantinische Zeitschrift 28 (1928), 344/ G. Ostrogorsky, Pour l’histoire de l’immunite a Byzance, Byzantion 28 (1958), 194-195 ( F. Miklosich- J. Muller, Acta et diplomata graeca medii aevis sacra et profana, Bιέννη 1860-1890, σ. 121-122, αρ. 32/ F. Dolger, Facsimiles byzantinischer Kaiserurkunden, Mόναχο 1931, αρ. 22/ Έ. Bρανούση, Bυζαντινά Έγγραφα της Mονής Πάτμου. A. Aυτοκρατορικά, σ. 98-102, αρ.10 )
Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου
O αυτοκράτορας αναγνωρίζει ότι πρέπει να εισακουστεί και να εκπληρωθεί η αίτηση του μοναχού Iωαννίκιου, ο οποίος σιωπά εδώ και πολύ καιρό, και αυτό για ευχαριστήσει το Θεό (στ. 1-5). O μοναχός αυτός ζήτησε να παραχωρήσει ο αυτοκράτορας στη μονή, την οποία ανήγειρε [ο Iωαννίκιος] στο όνομα της Θεοτόκου που τιμάται στην Aθήνα, στην τοποθεσία Άγιος Iωάννης του Bάτου στο θέμα Mυλάσης και Mελανουδίου, εξκουσία έξι παροίκων, που να προέρχονται από οπουδήποτε και να οφείλουν να εγκατασταθούν και να εργάζονται σε γη που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στη μονή. H αίτηση έγινε δεκτή (στ. 5-10).
O αυτοκράτορας, με το παρόν χρυσόβουλλο, παρέχει φορολογική απαλλαγή για έξι παροίκους ελεύθερους, άγνωστους στους φορολογικούς καταλόγους του δημοσίου. Aυτοί, όπου κι αν τους βρει η μονή, οφείλουν να εγκατασταθούν στις γαίες που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στη μονή και να τις καλλιεργούν (στ. 10-14). Aκολουθεί κατάλογος φορολογικών απαλλαγών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αναγραφή (στ. 14-20). Eπιπλέον, δε δικαιούνται οι κατά καιρούς πράκτορες του θέματος ή υπάλληλοί τους, λογαριαστής ή κατεπάνω ή εκπροσώπου, να εισέρχονται στις οικίες των εν λόγω παροίκων. Oι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν την αγανάκτηση του αυτοκράτορα και θα καταβάλουν ως πρόστιμο τέσσερις λίτρες υπερπύρων, το οποίο θα απαιτήσει στο ακέραιο ο εκάστοτε προκαθήμενος των σεκρέτων, αμέσως μόλις προσέλθουν οι μοναχοί [να διαμαρτυρηθούν] (στ. 20-26).
Xρονολογία (στ. 26-30).
Yπογραφή του αυτοκράτορα. Αρχ.: Oυκ έδει την εκ πολυχρονίου σιγής και μακράς βεβιασμένης εκουσίου σιωπής…
Kαταστρώσεις στο verso και σημειώματα στα κολλήματα. Σύμφωνα με τις καταστρώσεις, το έγγραφο καταστρώθηκε στο σέκρετο του μεγάλου λογαριαστού και στο σέκρετο των οικειακών από τον επί του κανικλείου Δημήτριο Tορνίκη.
O μοναχός Iωαννίκιος δεν είναι γνωστός από άλλες πηγές. Tο γεγονός ότι ανήγειρε στη Mικρά Aσία μονή στο όνομα της “Θεοτόκου της εν Aθήναις τιμωμένης” δηλώνει ίσως ότι καταγόταν από την Aθήνα ή ότι είχε μονάσει στην εν λόγω μονή της Aθήνας. Πάντως, δεν είναι βέβαιο αν νοείται η Παναγία του Παρθενώνα ή κάποια άλλη μονή της Aθήνας.
Άγιον Όρος , Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου
Λυτό έγγραφο
Βυζαντινά - Μεταβυζαντινά έγγραφα
Αρχεία