Γράμμα των εξάρχων του Αγίου Όρους στο Βουκουρέστι προς την Κοινότητα
View in English
Γράμμα των εξάρχων του Αγίου Όρους στο Βουκουρέστι προς την Κοινότητα
Letter from the exarchs of Mount Athos in Bucharest to the Community
Αρχείο Πρωτάτου Kώδικας 6 (παλαιός αριθμός: 11)
Έγγραφο, χειρόγραφο
Παλαιογραφικές, αρχειακές και διπλωματικές έρευνες
Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών/ ΕΙΕ
Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους
Με γράμμα τους προς την Κοινότητα οι έξαρχοι Παΐσιος Ξενοφωντινός και Άνθιμος Καρακαλλινός από το Βουκουρέστι αναφέρουν τα ακόλουθα:
Στις 26 Αυγούστου είχε φθάσει στο Βουκουρέστι ο νέος ηγούμενος της μονής Κοτροτζανίου Χρύσανθος μαζί με τον έξαρχο του Αγίου Όρους Άνθιμο Καρακαλλινό και τον κυρ Παρθένιο, κληρονόμο του πρώην ηγουμένου Κοτροτζανίου μακαρίτη Δαβίδ Λαυριώτη. Την επόμενη μέρα συγκεντρώθηκαν στην κατοικία του μεγάλου σπαθάρη [Κωνσταντίνου Χαντζερή], όπου τους συνόδεψαν και ο Σταυρουπόλεως Γρηγόριος και ο αρχιμανδρίτης Ματθαίος Γρηγοριάτης, ηγούμενος της μονής “Σπύρου”, ως ειδήμονες πάντων. Ο μεγάλος σπαθάρης αφού έκανε τη γνωριμία όλων φιλοξένησε στην κατοικία του το Χρύσανθο, τον οποίο αργότερα εξόρισε. Όπως ο ϊδιος ο Παΐσιος Ξενοφωντινός πληροφορήθηκε από τον αγανακτισμένο μεγάλο σπαθάρη, η ενέργεια αυτή είχε γίνει γιατί ενώ ο μεγάλος σπαθάρης είχε ορίσει νέο ηγούμενο και το είχε ανακοινώσει στην Κοινότητα, αυτή μετά από 7 μήνες είχε στείλει άλλον χωρίς να τον ενημερώσει, σαν να είχαν οι αγιορείτες την απόλυτη εξουσία. Όμως, είναι γνωστό ότι ο κτήτορας της μονής Σερπάν βοεβόδας είχε ορίσει υπεύθυνους για το διορισμό ηγουμένου στη μονή τους εξάρχους του Αγίου Όρους στο Βουκουρέστι και τον ηγεμόνα Βλαχίας. Χαρακτηριστικό δείγμα της δικαιοδοσίας αυτής αποτελεί ο διορισμός του πρωτοσυγκέλλου Τυρνόβου ως ηγουμένου της μονής του Ράδουλ-Βόδα από τον άρχοντα [Αλέξανδρο] Μουρούζη. Ύστερα από τα γεγονότα αυτά οι έξαρχοι προτείνουν στην Κοινότητα, αφού γίνει σύναξη να στείλουν στο μεγάλο σπαθάρη γράμματα με τα οποία να του ζητούν συγγνώμη και συγχρόνως να εγγυώνται για το πρόσωπο του Βησσαρίωνος Λαυριώτη, ως νέου ηγουμένου της μονής Κοτροτζανίου, παρά την αντίδραση της μονής της Λαύρας.
Ως προς την οικονομική και κτιριακή κατάσταση της μονής Κοτροτζανίου, οι έξαρχοι πληροφορούν την Κοινότητα ότι είναι άθλια. Η μονή Τριών Ιεραρχών στο Ιάσιο, για παράδειγμα, είχε χάσει το εισόδημα 121/2 χρόνων και η αποζημίωση που της είχε δοθεί δεν ήταν ανάλογη. Υπάρχει φόβος ότι θα συμβεί το ίδιο και στη μονή Κοτροτζανίου. Οι έξαρχοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για σύναψη δανείων χωρίς ενσφράγιστα “μπεγιάζια” της Κοινότητας, ενώ θεωρούν δίκαιο το ετήσιο χρέος της μονής να εκπίπτει από το ετήσιο ενοίκιό της προς την Κοινότητα. Από τα 27 πουγγιά που είχε λάβει ο μακαρίτης Δαβίδ για την ανακαίνιση της μονής δεν είχαν ξοδευτεί ούτε τα μισά. Την εκκλησία την επιδιορθώνει τώρα ο νέος ηγούμενος μετά από προσταγή του ηγεμόνα Βλαχίας. Οι ίδιοι δεν συμφωνούν με την επιθυμία του κυρ Παρθενίου να συνεξαρχίσει στη θέση του Χατζη-Προκοπίου, γιατί οι ιδιότητες του εξάρχου και του κληρονόμου του πρώην ηγουμένου Δαβίδ δεν συμβιβάζονται. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά πρόσωπα στο Βουκουρέστι που μπορούν να καταλάβουν τη θέση αυτή. Οι έξαρχοι ζητούν οικονομική βοήθεια από την Κοινότητα, γιατί οι απαιτήσεις της μονής Κοτροτζανίου σε συντήρηση και δοσίματα είναι μεγάλες. Τον τελευταίο χρόνο π.χ. είχαν δώσει για “σεφέρ-Ιμτάτι” 4.730 γρόσια, ενώ συγχρόνως δεν ξέρουν από ποιον θα εισπράξουν το ενοίκιο του τελευταίου χρόνου (1/10/1797-1/9/1798), αφού ηγούμενος για 4 μήνες ήταν ο μακαρίτης Δαβίδ και για 8 μήνες ο Βησσαρίων. Παρακαλούν, τέλος, να επιστρέψει το συντομότερο ο σακής, γιατί του καταβάλλουν το μισθό του, ο οποίος ανέρχεται σε 20 παράδες την ημέρα.
Υπογράφουν οι έξαρχοι Παΐσιος Ξενοφωντινός και Άνθιμος Καρακαλλινός. Το πρωτότυπο έγγραφο κατατέθηκε για φύλαξη στο σκευοφυλάκιο της μονής Μεγίστης Λαύρας.
Αρχ.: Τη κστη του παρελθόντος Αυγούστου, ήλθεν ο τε άγιος αρχιμανδρίτης και καθηγούμενος…
Κώδικας αντιγράφων
Βυζαντινά - Μεταβυζαντινά έγγραφα
Αρχεία
Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους