Απόφαση της Μεγάλης Συνάξεως
Decision of the Great Synaxis
Αρχείο Πρωτάτου Kώδικας 3 (παλαιοί αριθμοί: 5 και 2ζ)
Έγγραφο, χειρόγραφο
Παλαιογραφικές, αρχειακές και διπλωματικές έρευνες
Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών/ ΕΙΕ
Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους
Με απόφαση της Μεγάλης Συνάξεως και με βασιλική προσταγή είχε απαγορευτεί η λειτουργία εργαστηρίων στις Καρυές, στα μοναστήρια και στα κελλία, καθώς και η διαμονή λαϊκών στα ίδια μέρη. H απόφαση με τον καιρό όχι μόνο είχε περιέλθει σε αχρηστία, αλλά αντίθετα είχε αυξηθεί η εμπορική κίνηση. H κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση τόσο των ηγεμόνων, οι υπήκοοι των οποίων εμπορεύονταν στο Άγιο Όρος χωρίς να καταβάλλουν στην πατρίδα τους το νόμιμο φόρο, όσο και των αγιορειτών και των προσκυνητών λόγω του προκλητικού τρόπου ζωής των εμπόρων.
Με νέα ομόφωνη απόφαση απαγορεύεται η εγκατάσταση εμπόρων στο Άγιο Όρος και η κάθε είδους συναλλαγή μεταξύ τους. Ανάλογη απαγόρευση επιβάλλεται και στους μοναχούς, οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να διατηρούν εργαστήρια στην πλατεία των Καρυών, όπου κάθε Σάββατο πραγματοποιείται η συνηθισμένη μεγάλη αγορά, ή οπουδήποτε άλλου. Τα προϊόντα τους μπορούν να τα παράγουν μόνο στα κελλία τους. Απαγορεύεται επίσης αυστηρά η κατασκευή και η πώληση μαχαιριδίων και πυροβόλων όπλων. Δίνεται άδεια στους χαλκοματάδες και τους σιδηρουργούς, ως απόλυτα αναγκαίοι επαγγελματίες, να εγκαθίστανται και να εργάζονται αποκλειστικά και μόνο στα μοναστήρια. Επισημαίνεται, τέλος, στην ίδια απόφαση ότι πολλοί έρχονται στο Άγιο Όρος και με το πρόσχημα ότι θα γίνουν μοναχοί αγοράζουν ησυχαστήρια ή κελλία, χωρίς όμως ποτέ να επιτελούν το σκοπό τους. Όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή μόλις διαπιστωθεί η απάτη τους πρέπει να εκδιώκονται χωρίς αποζημίωση.
Την απόφαση υπογράφουν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι των μονών: ο σκευοφύλακας Λαύρας Γεράσιμος, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Iβηρίτης, ο προηγούμενος και επίτροπος Διονυσίου Δανιήλ, ο προηγούμενος Παντοκράτορος Νικηφόρος, ο σκευοφύλακας Δοχειαρίου ιερομόναχος Κύριλλος, ο σκευοφύλακας Καρακάλλου Βενιαμίν, ο ιερομόναχος Ιγνάτιος Ξενοφωντινός, ο προηγούμενος Σταυρονικήτα Χρύσανθος (ο οποίος, όπως σημειώνεται, έγραψε και το παρόν κείμενο), ο καθηγούμενος Γρηγορίου Μητροφάνης, ο σκευοφύλακας Βατοπεδίου ιερομόναχος Φιλόθεος, ο σκευοφύλακας Χιλανδαρίου Ιερομόναχος Δανιήλ, ο προηγούμενος και επίτροπος Κουτλουμουσίου Αγάπιος, ο δικαίος Ξηροποτάμου Aνατόλιος, ο αρχιμανδρίτης Ζωγράφου Aκάκιος, ο προηγούμενος Αγίου Παύλου Άνθιμος, οι επίτροποι Φιλοθέου Aνανίας και Γαλακτίων, ο αρχιμανδρίτης και σκευοφύλακας Σ. Πέτρας Ιωακείμ, ο δίκαιος Eσφιγμένου Ιγνάτιος.
Όπως αναφέρεται στο τέλος του αντιγράφου, το πρωτότυπο κατατέθηκε για φύλαξη, αφού σφραγίστηκε, στο σκευοφυλάκιο της μονής Κουτλουμουσίου.
Αρχ.: +O Κύριος ημών Iησούς Χριστός και Θεός των όλων…
Κώδικας αντιγράφων
Βυζαντινά - Μεταβυζαντινά έγγραφα
Αρχεία
Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους