Εγγυητικό γράμμα της μονής Μεγίστης Λαύρας για το διορισμό του αρχιμανδρίτη Χρύσανθου ως ηγουμένου της Μονής Κοτροτζανίου
Letter of guarantee from Lavra monastery concerning the appointment of archimandrite Chrysanthos as abbot of Kotrotzaniou monastery
Αρχείο Πρωτάτου Kώδικας 6 (παλαιός αριθμός: 11)
Έγγραφο, χειρόγραφο
Παλαιογραφικές, αρχειακές και διπλωματικές έρευνες
Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών/ ΕΙΕ
Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους
Μετά το θάνατο του ηγουμένου της μονής Κοτροτζανίου Δαβίδ Λαυριώτη, το Φεβρουάριο του 1798, η Κοινότητα επιθυμώντας να τηρήσει τη 12ετή συμφωνία ηγουμενείας που είχε συνάψει μαζί του την 1 Oκτωβρίου 1791, διόρισε ως αντικαταστάτη του για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ως τη λήξη των 12 ετών τον αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Λαυριώτη. O νέος ηγούμενος ανέλαβε το μοναστήρι με τους ακόλουθους όρους:
1. H διάρκεια της ηγουμενείας ορίζεται σε 5 χρόνια, από 1 Oκτωβρίου 1798 μέχρι 1 Oκτωβρίου 1803.
2. Το ετήσιο ενοίκιο προς την Κοινότητα καθορίζεται σε 5.000 γρόσια. Το ποσό αυτό θα αποστέλλεται προς τους επιτρόπους του Aγίου Όρους στην Κωνσταντινούπολη, από τους οποίους ο ηγούμενος θα παραλαμβάνει την απόδειξη εξόφλησης.
3. O ηγούμενος θα καταβάλλει κάθε χρόνο στο Σχολείο του Βουκουρεστίου το συμφωνημένο ποσό.
4. Το κατάστιχο εσόδων και εξόδων για το χρονικό διάστημα 1/10/1797- 1/10/1798, καθώς και το κατάστιχο παραλαβής της μονής από το νέο ηγούμενο θα συνταχθούν και θα παραδοθούν στην Κοινότητα από τους εξάρχους της στο Βουκουρέστι.
5. H κινητή και ακίνητη περιουσία της μονής που είχε απολεσθεί κατά την ηγουμενεία του Δαβίδ θα αποδοθεί από τη μονή της Λαύρας.
6. O αριθμός των ζώων της μονής πρέπει να μένει πάντα σταθερός. Τα ζώα που χάνονται θα αντικαθίστανται, ενώ όσα περισσεύουν θα ανήκουν στον ηγούμενο.
7. Το μοναστήρι με τα μετόχια του πρέπει να παραδοθεί στο τέλος της ηγουμενείας χωρίς χρέος, όπως ακριβώς είχε παραληφθεί. Το χρέος που τυχόν θα βρεθεί, θα το αναλάβει η μονή της Λαύρας.
8. Μετά το τέλος της ηγουμενείας του Χρύσανθου, ο νέος ηγούμενος θα
καρπωθεί τη σοδειά των αμπελιών, μόνο εφόσον είχε δαπανήσει ποσά για την καλλιέργειά τους. Οι μωσίες, οι μύλοι και τα εργαστήρια θα παραδοθούν, όπως ακριβώς είχαν παραληφθεί.
9. O νέος ηγούμενος αναλαμβάνει με έξοδα δικά του να επιδιορθώσει το μοναστήρι και τα μετόχια Βαλένι και Πιρλίτζι και να κτίσει 7 νέα εργαστήρια.
Για τις εργασίες αυτές ο μακαρίτης Δαβίδ είχε εισπράξει 13.500 γρόσια.
10. Σε περίπτωση καταστροφής κτιρίου άπό πυρκαγιά ή σεισμό, ή άνέ-
γερσή του πρέπει νά εγκριθεί πρώτα από την Κοινότητα.
11. Σε περίπτωση νέου πολέμου, τα έσοδα και τα έξοδα θα ανήκουν στην
Κοινότητα, προς την οποία ο ηγούμενος θα αποδίδει λογαριασμό.
12. Απαγορεύεται η ενοικίαση ή η παραχώρηση μωσιών, εργαστηρίων ή
εισοδημάτων της μονής περισσότερο άπό ένα χρόνο.
Το ένα από τα δύο αντίγραφα του γράμματος παραδόθηκε στο νέο ηγούμενο Χρύσανθο και το άλλο έμεινε στην Κοινότητα.
Υπογράφουν οι επίτροποι της Μεγίστης Λαύρας, αρχιμανδρίτης Ησαΐας και Σεραφείμ, και ο ηγούμενος της μονής Κοτροτζανίου Χρύσανθος.
Το πρωτότυπο γράμμα κατατέθηκε για φύλαξη [στο σκευοφυλάκιο της μονής Βατοπεδίου] στα χέρια του αρχιμανδρίτη Συμεών Βατοπεδινοϋ.
Σε υστερόγραφη σημείωση αναφέρεται ότι ο ηγεμόνας Βλαχίας [Κωνσταντίνος Χαντζερής] δεν είχε αποδεχθεί το διορισμό του Χρύσανθου ώς ηγουμένου τής μονής Κοτροτζανίου, με αποτέλεσμα τό παρόν συμφωνητικό νσ ακυρωθεί. Ισχύει το νέο διοριστήριο που έχει καταγραφεί στην επόμενη σελίδα του ίδιου κώδικα.
Αρχ.: Δια του παρόντος ημών ενσφραγίστου και εγγυητικού γράμματος πιστοποιείται…
Κώδικας αντιγράφων
Βυζαντινά - Μεταβυζαντινά έγγραφα
Αρχεία
Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους