Oλοσφράγιστο γράμμα της Μεγάλης Συνάξεως προς τον πατριάρχη Νεόφυτο Ζ'
Letter from the Great Synaxis to the patriarch Neophytos VII
Αρχείο Πρωτάτου Kώδικας 3 (παλαιοί αριθμοί: 5 και 2ζ)
Έγγραφο, χειρόγραφο
Παλαιογραφικές, αρχειακές και διπλωματικές έρευνες
Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών/ ΕΙΕ
Γ. Σμυρνάκης, Το Άγιον Όρος, Αθήνα 1903, 163/ Χ. Κτενάς, Άπαντα τα εν Αγίω Όρει ιερά καθιδρύματα εις 726 εν όλω ανερχόμενα και αι προς το δούλον έθνος υπηρεσίαι αυτών, Αθήνα 1935, 344-345/ Αλέξανδρος Λαυριώτης, Άθως. Αγώνες και θυσίαι. 1850-1855, Έγγραφα Μακεδονικής Επαναστάσεως, Αθήνα 1962, 53/ X. Γάσπαρης, Αρχείο Πρωτάτου. Επιτομές μεταβυζαντινών εγγράφων, Αθήνα 1991, 92-94, Αθωνικά Σύμμεικτα 2 ( Χ. Κτενάς, Νεώτεραι πηγαί προς καθορισμόν των θεσμών του Αγίου Όρους Άθω, Γρηγόριος Παλαμάς 3 (1919), 279-281/ Μ. Γεδεών, Δύο ανέκδοτα γράμματα περί της Αθωνιάδος Ακαδημίας, Εκκλησιαστική Αλήθεια 4 (1882-1883), 700-701. )
Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους
Μετά την κοινοποίηση πατριαρχικού γράμματος από τον απεσταλμένο πατριαρχικό έξαρχο Σταγών Παΐσιο και παρά την οικονομική ένδεια του Αγίου Όρους, η Μεγάλη Σύναξη αποφασίζει την ανασύσταση της Σχολής του Αγίου Όρους, αφού προηγουμένως υπολογίστηκαν τα ποσά που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από διάφορες πηγές για το σκοπό αυτό: 300 γρόσια από ελεημοσύνες στην Κωνσταντινούπολη, 75 γρόσια από τον τόκο 750 γροσίων σε χρεωστική ομολογία του Αγίου Όρους προς τη Σχολή, η οποία βρίσκεται στα χέρια του γραμματικού του Πατριαρχείου, 300 γρόσια τσ οποία είχαν δωρηθεί με κηρόβουλλο από τον ηγεμόνα Μολδαβίας, 250 γρόσια ως τόκος των 5 πουγγιών που είχαν συγκεντρωθεί στη Μολδαβία από ελεημοσύνες προς τα 20 μοναστήρια του Αγίου Όρους και βρίσκονται στα χέρια του Ανδρέα Παύλου. Τα 5 αυτά πουγγιά αφιερώνονται στη Σχολή με κοινή συμφωνία όλων των μονών, στις οποίες δικαιωματικά ανήκαν.
Επειδή το συνολικό ποσό που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο ανέρχεται σε 925 γρόσια και απομένουν 575 γρόσια για να συμπληρωθεί ο ετήσιος μισθός των διδασκάλων, ο οποίος ανέρχεται σε 1.500 γρόσια, αποφασίζεται το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται από την Κοινότητα. Αν τυχόν δεν υπάρχουν διδάσκαλοι και επειδή δεν είναι εύκολη η εξεύρεσή τους, η Κοινότητα απαλλάσσεται από την καταβολή του ποσού αυτού. Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από τους κελλιώτες και τους ασκητές θα δοθούν στην Κοινότητα και ο τόκος τους θα δίνεται ως βοήθεια σε άπορους μαθητές της Σχολής. Στις παραπάνω προσφορές της Κοινότητας προς τη Σχολή πρέπει να προστεθούν τα 24 χαράτζια που καταβάλλονται κάθε χρόνο, τα έξοδα που έχουν γίνει ήδη για την ύδρευσή της, καθώς και 3.000 γρόσια που είχαν δαπανηθεί πριν από 2 χρόνια για την επιδιόρθωση των κτιρίων της. Η Μεγάλη Σύναξη παρακαλεί, τέλος, την Εκκλησία να φροντίσει για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων ώστε να βοηθηθούν οι άριστοι μαθητές, αλλά και η ίδια η Σχολή. Αρχ.: Προκατηρτισμένοι όντες, παναγιώτατε ημών αυθέντα…
Κώδικας αντιγράφων
Βυζαντινά - Μεταβυζαντινά έγγραφα
Αρχεία
Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους